Beleggers die de kredietcrisis van 2008 en 2009 hebben meegemaakt, weten dat problemen bij banken het risico meebrengen van een bredere financiële crisis. Het is dus niet meer dan logisch dat het omvallen van een aantal middelgrote banken in de VS en de overname van de kwakkelende Zwitserse grootbank Credit Suisse de aandacht opeisen.

Vooralsnog zijn financiële toezichthouders er snel bij om een eventuele crisis in de kiem te smoren. In de VS zorgden overheidsinstanties ervoor dat alle rekeninghouders van de omgevallen Silicon Valley Bank worden gedekt. En afgelopen weekend arrangeerden de Zwitserse autoriteiten een overname van Credit Suisse door branchegenoot UBS.

Zelfs in deze onzekere tijd blijft het mogelijk om een paar zaken te benoemen die beleggers kunnen helpen bij het bepalen van hun strategie, stelt beleggingsstrateeg David Kostin van zakenbank Goldman Sachs in een deze week verschenen rapport.

Als eerste wijst Kostin erop dat de verwachtingen voor de economische groei niet sterk zijn veranderd. “Veel van onze thematische beleggingsportefeuilles weerspiegelen enige bezorgdheid over de situatie rond de kredietverlening, maar geen paniek over de brede groeivooruitzichten”, schrijft Kostin.

Aandelen van banken en sommige vastgoed- en verzekeringsmaatschappijen lieten recent flinke koersschommelingen zien, deels omdat beleggers hun strategie hebben aangepast en lagere rentetarieven verwachten voor het najaar.

De beurs is weliswaar in bredere zin omlaag getrokken door problemen bij banken, maar tegelijk is het niet nodig om in te zetten op radicaal andere economische vooruitzichten.

Hoewel bijvoorbeeld energieaandelen kwetsbaar kunnen zijn bij een aanzienlijke economische groeivertraging, vindt Kostin dat energieaandelen op basis van de huidige omstandigheden nog opwaarts potentieel hebben.

"De daling van energie-aandelen komt overeen met de recente daling van rentetarieven, maar staat haaks op de gunstige groeivooruitzichten die de beurs in bredere zin inprijst", aldus Kostin. "Wij geloven dat de energiesector opwaarts potentieel heeft als de economische groei gezond blijft."

Focus op kwaliteitsbedrijven met sterke winstmarges

Een paar dingen zijn wel veranderd. Kostin signaleert dat beleggers op de recente beursonrust hebben gereageerd door aandelen te kopen van bedrijven met een sterke financiële positie en dat zogenoemde kwaliteitsbedrijven als een veilig optie worden gezien. "Er is een rotatie richting bedrijven met een sterke balans".

Een neveneffect van de recente onrust op de beurs is dat beleggers verwachten dat langlopende rentes gaan dalen, omdat ze overtuigd zijn dat de Federal Reserve binnenkort zal stoppen met het verhogen van de rente. Veel marktpartijen verwachten eind 2023 zelfs renteverlagingen.

Dat heeft gezorgd een onverwachte opleving van groeiaandelen die baat hebben bij lage rentes voor de financiering van grote investeringen. Kostin waarschuwt echter voor de risico's van aandelen van groeibedrijven die niet winstgevend zijn.

"Als de economische groei veerkrachtig blijkt, kan de rente weer oplopen, wat negatief is voor de waardering van niet-winstgevende groeiaandelen", schrijft hij. "Als de economie daarentegen sterk vertraagt, dan zullen beleggers waarschijnlijk roteren van niet-winstgevende aandelen naar kwaliteitsaandelen."

Kostin denkt dus dat het in verschillende scenario's verstandig is te kiezen voor aandelen van bedrijven met sterke winstmarges. De beleggingstrateeg betoogt dat die bedrijven het meeste potentieel hebben op een goed rendement, zelfs als de beurs in brede zin weinig doet.

De strateeg van Goldman Sachs hanteert een koersdoel voor de S&P 500 voor eind dit jaar van 4.000 punten. Dat is dicht bij het niveau waar deze brede Amerikaanse aandelenindex zich momenteel bevindt.

LEES OOK: Hogere rentes doen binnen enkele dagen 2 banken omvallen: hier moeten beleggers op letten